پنکه

پنکه یکی از ابتدایی ترین و پرکاربرد ترین ابزار های سرمایشی است که در تمامی جوامع برای ایجاد جریان هوای مطبوع استفاده میشود.

پنکه

تاریخچه پنکه به هزاران سال پیش بازمی گردد.

در هند یک فن دستی بود که از نوار های بامبو و یا الیاف گیاهی دیگر ساخته شده بود که می توانست به حرکت دادن هوا بپردازد.

جالب است بدانید که حتی قبل از پیدایش پنکه سیستم خنک کننده باد زدن اشخاص با دست وجود داشت که در هرجایی هر فرد با یک چیز خاصی این کار را انجام میداد.

-رومیان و یونانیان از پرهای طاووس برای بادزدن و خنک شدن استفاده میکردند.

-ژاپنی ها پره های تاشویی را اختراع کرده بودند که با باز و بسته شدن انها سبب به جریان افتادن هوا میشدند

-مصریان باستان برگ های پهن نیلوفر آبی را به بردگان خود میدادند تا بالای سرشان بایستند و آن ها را بادبزنند حتی برخی دیگر از مصریان که برده های انسانی نداشتند توسط حصیر مرطوب یا ظرف های بزرگ پر از آب سیستم خنک کننده تبخیری را استفاده میکردند

اولین شخصی که توانست با نیروی برق پنکه برقی تولید کند ویلر بود که با استفاده از نقشه کشی هایی که در کار ادیسون و تسلا انجام داد توانست اولین پنکه رومیزی برقی را تولید کند

این پنکه به ساده ترین حالت ممکن تولید شد یعنی با استفاده از دو پره که به یک موتور الکتریکی متصل میشد و با چرخش پره ها جریان هوا ایجاد میشد.

 پنکه سقفی

فیلیپ مهاجر المانی بود که اولین پنکه سقفی را تولید کرد.فیلیپ در یک کارگاه خیاطی مشغول به کار بود و با استفاده از موتور چرخ خیاطی برای چرخاندن پره ها ،آن هارا به سقف متصل کرد و سال ها بعد توانست شرکتی را برای ساختن پنکه های سقفی ثبت و راه اندازی کند.

در مناطقی که دسترسی به برق نبود از پنکه های نفتی ار جنس آهن و برنج استفاده میشد . در این پنکه ها برای تامیین انرژی پره ها ازموتور استرینگ استفاده میشد .در قسمت پایینی پنکه یک منبع انرژی قرار داشت که از طریق تولید گرما موتور به حرکت و بعد از آن پره ها شروع به چرخیدن میکردند.

ناصرالدین شاه قاجار اولین کسی بود که پنکه را وارد ایران کرد.این پادشاه چندین بار در دوره حکومت خود به فرنگستان سفر کرد که در سومین سفر خود به کارخانه تولید وسایل برقی در آلمان سرزد و برای اولین بار با پنکه روبه رو شد.

پنکه

پس از بازگشت وی به ایران پنکه وارد ایران شد و در کاخ گلستان نصب گردید