داکت اسپلیت
به طور ساده می توان گفت که داکت اسپلیت در واقع همان اسپلیت (کولر گازی) است و با این تفاوت که در کولر گازی ، یونیت داخلی به صورت دیواری یا سقفی روکار اجرا می شود ولی یونیت داخلی (یا هواساز) داکت اسپلیت به صورت توکار و درون سقف کاذب (یا قسمتی از سقف مثل راهرو یا ورودی اتاق ها) نصب می شود و سپس با کانال کشی به اتاق ها یا قسمت های مختلف یک واحد از یک ساختمان متصل شده و هوای تازه را بعد از فیلتر کردن و تنظیم دما در آنها توزیع می کند.
داکت اسپیلت از سیستم های متداول HVAC (مجموعه ای از فناوری ها و تجهیزات مرتبط با گرمایش، و تهویه مطبوع که سبب ایجاد هوایی دلنشین و مطلوب با دما و بوی مطبوع و ایجاد حس آرامش و رفاه ساکنین ساختمان می شود اشاره دارد)
برای استفاده در سازه ها و پروژه های مختلف اداری، تجاری، مسکونی و ساختمانی به شمار می رود. سیستم و ساختار اصلی داکت اسپلیت از دو یونیت مجزا و جداگانه با عنوان یونیت خارجی و یونیت داخلی تشکیل می گردد
یونیتخارجی (اصطلاحا کندانسور یا کمپرسور) و یونیتداخلی (هوارسان یا هواساز. این دو یونیت در کنار هم سیکل تبرید تراکمی را تشکیل میدهند.
1. داکت اسپلیت ها از لولههای رفت و برگشت مسی برای رابطه بین دو یونیت استفاده میکنند. اصول کار این سیستم تفاوتی با کولرگازی ندارد.
تفاوت اسپیلت و داکت اسپیلت در چیست؟
دستگاه اسپیلت و داکت اسپیلت هر دو در ردیف سیستم های تهویه مطبوع قراردارند ولی تفاوت هایی نیز با یکدیگردارند شامل:
1-ساختار و شکل ظاهری
در کولر های گازی اسپلیت پنل خارجی دستگاه در فضای آزاد مانند حیاط یا بالکن نصب شده و با آماده سازی جریان مبرد، فرآیند ایجاد برودت و سرمایش را عملیاتی و سپس به سمت پنل داخلی دستگاه هدایت می کند
اما در اسپیلت های کانالی تولید و توزیع هوای خنک از طریق کانال کشی به فضای داخلی منتقل می شود. جریان مبرد ابتدا در کمپرسور فشرده و متراکم شده و سپس به بخش واحد تقطیر و پنل داخلی نصب شده در داخل سقف کاذب ارسال می گردد.
2-فضای تحت پوشش
داکت اسپلیت ها به علت برخورداری از یک پنل بیرونی و چندین پنل داخلی، قابلیت انجام فرآیند سرمایش و گرمایش چندین اتاق و فضا را به صورت همزمان و هماهنگ میسر می سازند. بنابراین، در کلیه بخشهای فضا هوای یکسان و با درجه دمای تنظیم شده جریان پیدا می کند
اما کولرهای گازی اسپلیت به علت برخورداری از یک پنل داخلی، تنها برای تامین سرمایش و گرمایش یک سالن یا اتاق محدود و کوچک مناسب و مفید هستند. برای استفاده در فضاهای دارای ابعاد و متراژ زیاد، کولرهای گازی قادر به تامین نیازهای سرمایشی و گرمایشی محیط نمی باشند به طور کلی داکت اسپیلت ها برای توزیع دمای مطبوع در چندین اتاق به طور یکدست و مساوی ولی کولرهای گازی اسپیلیت فقط برای یک اتاق یا یک سالن مناسب هستن.
3- صدای دستگاه در حین کارکرد
دراسپیلت های کانالی به علت ابعاد و اندازه دستگاه و کانال و تعداداجزای زیاد داخل دستگاه و همچنین بزرگ بودن فن دستگاه صدای بیشتری تولید میکند.
4- تنظیم دما
کولرهای گازی قابلیت تنظیم دمای محیط را به صورت مستقل و متناسب با نظر و دلخواه کاربر، به سادگی فراهم می آورند. در طرف مقابل، این قابلیت برای سیستم های داکت اسپلیت وجود ندارد همه سالن ها و اتاق ها کانال کشی شده، از یک دمای یکسان و مشترک برخوردار هستند. بنابراین، برای کاربران امکان تنظیم درجه دمای هر محیط به صورت مجزا عملا محقق نخواهد شد
5- قدرت گرمایش
کولرهای گازی اسپیلت در فصل سرد سال اصلا مقرون به صرفه نمیباشند چون هم توان گرمایشی پایینی دارند هم مصرف برق بسیار زیادی دارند به همین علت باید از لوازم گرمایشی دیگری نیزدر کنارش استفاده کرد اما دستگاه داکت اسپیلت توانایی گرم کردن فضا به صورت مساوی در تمامی محیط را به خوبی دارد.